L’Ateneu: teixint un barri, construint un somni…
L’any 2003 naixia l’Assemblea pel Casal Popular de l’Eixample de la mà d’una vintena de joves que volien començar a treballar ben fort per bastir un espai autogestionat al Districte de l’Eixample i començar a treballar en la creació d’un projecte popular, assembleari i al servei del veïnat i dels moviments sociopolítics dels barris de l’Eixample, encara molt embrionaris. D’altra banda, paral·lelament sorgia un col·lectiu proper a l’Esquerra Independentista, Gatzara , que aglutinava més d’una desena de joves del barri de la Sagrada Família compromesos amb l’alliberament de les classes populars del nostre país. El seu objectiu, també era el d’obrir al barri un espai autogestionat i que treballés en favor dels interessos dels col·lectius més desfavorits de la nostra societat: les dones, els joves, els immigrants, els assalariats i les precàries, etc.
Quan ambdós col·lectius van començar a adonar-se de la dualitat de treball local que s’estava duent a terme, van començar a reunir-se i van poder comprovar que tant uns com altres estaven d’acord en els principals objectius a complir: la defensa del territori i la lluita contra l’especulació; la solidaritat internacional amb tots els pobles del món; la lluita anticapitalista i la defensa d’un model econòmic just i solidari; la defensa política i territorial dels Països Catalans; la lluita contra el patriarcat i per una societat igualitària; etc.
Així, els dos col·lectius van unificar les seves forces i, més d’hora que tard, es van veure els fruits, en ser alliberat al novembre de 2004 l’espai on actualment s’ubica l’Ateneu Popular de l’Eixample , al Passatge Conradí nº3. El local era un magatzem situat molt a prop de la Sagrada Família i que portava 11 anys abandonat. L’Ateneu, durant molt temps va ser gestionat per la Coordinadora de l’Ateneu Popular de l’Eixample (CAPE) que, ara sí, esdevenia un referent de treball sociopolític i cultural alternatiu al barri, en aglutinar a cada cop més i més joves compromesos amb els seus ideals.
Poc a poc van anar sorgint moltes iniciatives transformadoresque han anat creixent i que demostren el fruit que ha donat la llibertat que el jovent del barri va adquirir en poder utilitzar un espai autogestionat, sense directrius de cap mena i controlat de forma assembleària i radicalment democràtica: la cooperativa d’alimentació ecològica i responsables I Un Rave!, els tallers de guitarra i capoeira, el col·lectiu de teatre social Rebel·lart, la biblioteca creativa i popular Telèfon Roig, col·lectius de joves Assemblea de Joves de l’Eixample Nord i Maulets, Endavant, etc.
A dia d’avui, i gràcies a la força dels diferents col·lectius que treballen a l’Ateneu, la gestió de l’espai ja no l’assumeix la CAPE , la duen a terme els diferents col·lectius que han anat apareixent, sempre d’acord amb la declaració de principis ideològics consensuada al iniciar el projecte.
Com arribar-hi?
L’Ateneu Popular de l’Eixample es troba situal al Passatge Conradí número 3, un petit passatge que queda a la cantonada del carrer Sicília amb Rosselló
Per arribar-hi amb transport públic es pot anar a
Metro L4 Joanic o L2 i L5 Sagrada Família.
Bicing: Rosselló amb Sicilia, Sardenya amb Provença
Busos: 15, 19, 20, 33, 34, 39, 43, 44, 47, 50, 55, B20 i B24.
Nit Busos N1, N4, N6, N7.
Correu de contacte: ateneueixample@gmail.com
Retroenllaç: Calçots, festa i reivindicació: èxit de la 9a calçotada de Sagrada Família! | Arran Sagrada Família